Rijbewijs B / E

Vrachtauto + aanhangwagen

Achter een vrachtauto kan natuurlijk ook nog een aanhangwagen of je kunt kiezen
voor een trekker met oplegger. Wil je rijden met dit soort grote voertuigen?
Dan moet je je rijbewijs CE halen.

De af te leggen weg naar je rijbewijs

Voordat je dit rijbewijs kunt behalen, heb je natuurlijk je vrachtautorijbewijs (C) behaald. Er wordt altijd een intest afgenomen. Dit is een proefles die nodig is om het niveau te kunnen bepalen. Je hoeft geen apart theorie certificaat te behalen. Wel moet je in het bezit zijn van een verklaring van geschiktheid. Om te bepalen hoeveel praktijklessen jij nodig hebt, beginnen we met een intestles (2 uur). In overleg met de instructeur wordt bepaald hoeveel praktijklessen er nodig zijn. Deze worden in overleg met jou gepland, met aansluitend je praktijkexamen. Hierdoor weet je meteen waar je aan toe bent.

Verklaring van geschiktheid

Een verklaring van geschiktheid bestaat uit een medische keuring + een EV (Eigen Verklaring). Heb je onlangs je rijbewijs C gehaald, dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden. Wel moet je een nieuwe EV opsturen.

Voor meer informatie over keuringen klik hier

Praktijkexamen

Bij dit examen komen alle facetten van het chauffeursvak aan bod. In allerlei situaties moet je je vakbekwaamheid tonen. Het begint met een uitgebreide controle van de papieren en het aan te koppelen voertuig. Vervolgens koppel je de combinatie aan en leg je een examenparcours af, waarin je rijgedrag en verkeersinzicht worden beoordeeld. Dit gebeurt op verschillende wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Tijdens de rit voer je ook bijzondere manoeuvres uit op industrieterreinen en bij laadperrons.

Examen: praktijk, 85 minuten, minimaal 18 jaar

Extra informatie

Voor meer informatie kijk op www.cbr.nl

Lestijden
Theorie cursus

N.v.t.

Praktijklessen

Altijd in overleg met de cursist.